TCM

Waar staat TCM voor?

TCM staat voor Traditional Chinese Medicine, oftewel traditionele Chinese geneeskunde. Het maakt onderdeel uit van de Oosterse geneeskunde. TCM is grotendeels gebaseerd op het Taoïsme en de filosofie van Confusius.

Denk hierbij aan onder andere acupunctuur (met naalden), acupressuur (drukpuntmassage), (Chinese) kruidentherapie, moxa, fire cupping (vuur cuppen, waarbij de cups vacuüm gezogen worden en waar dus geen bloed aan te pas komt), bewegingsleer, voedingsvoorschriften en massage (Tui Na).

Hierbij wordt uitgegaan van het zelfhelend vermogen van het lichaam: als alle organen in balans zijn, werkt het lichaam in principe als een goed geoliede machine: Yin en Yang zijn in evenwicht.

Deze organen zijn ingedeeld in de zogenaamde vijf elementen (Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal). Is of zijn één of meerdere van deze elementen uit balans, zal deze disbalans het hele lichaam beïnvloeden en mogelijk leiden tot een of meerdere klachten en eventueel een tekort aan levensenergie (Qi). Het lichaam heeft te veel “energievreters” te verteren en de Qi stroomt niet goed door de meridianen. Er ontstaat dan een overschot in een bepaald element, terwijl er een tekort is in een opvolgend element, wederom een disbalans dus.

Door de balans te herstellen, zullen klachten met de tijd (grotendeels) verdwijnen. Indien er sprake is van een of meerdere chronische klachten of klachten vanuit het DNA, dient men er rekening mee te houden dat vermindering van de klachten en/of algehele genezing meer tijd nodig zal hebben.

Waarom zou men kiezen voor een behandeling gebaseerd op de TCM?
We zijn gewend geraakt aan het nemen van een pilletje om maar snel weer verder te kunnen gaan, terwijl een pijnsignaal feitelijk een roep om aandacht is van het lichaam. Er is iets het lichaam binnen gedrongen dat er niet hoort. Dat moet er uit en bij voorkeur zonder het lichaam verder te “vervuilen”. Houdt hierbij ook in het achterhoofd dat we tegenwoordig leven in een wereld waarin lucht- en bodemvervuiling (bijna) gespreksonderwerpen van de dag zijn. Waarom je lichaam nog meer vervuilen als het niet echt nodig is?

Is een klacht chronisch, zal deze na behandeling waarschijnlijk terug komen. Is het dan niet praktischer om de oorzaak van de klacht aan te pakken, zodat de kans kleiner is dat de klacht terug komt? Ook dat is de kracht van TCM: het is de bedoeling om de cliënt weer het heft in eigen handen te kunnen geven en zijn of haar eigen gezondheid te kunnen laten bepalen, zodat de cliënt niet meer geleefd wordt door de klacht.

Daarom zijn er diverse behandelmethoden binnen de TCM: ieder mens is uniek en ieder mens reageert anders op een behandelmethode. Wat bij de een werkt, kan bij de ander minder goed aanslaan en soms is een combinatie van behandelmethoden noodzakelijk. Vaak dient ook de leefstijl (zo mogelijk) te worden aangepast. Uiteraard moet het behandelplan wel haalbaar zijn voor de cliënt om na te leven. Ook daar wordt naar gekeken.